despre campanie

MARA este un proiect umbrela, nou si necesar pe piata nationala, care reuneste sub acest concept o serie de evenimente, actiuni, campanii si oameni care se regasesc si reprezinta spiritul maramuresean in toata explozia si diversitatea sa.Mara este o caravana atat fizica cat si virtuala care isi plimba mesajul in toata tara, prin tot felul de canale (fie ca e un eveniment, o locatie, un flash, o adunare, un megafon, un mail …) si poposeste in oameni gata sa primesca spiritul viu si colorat al Maramuresului.Fenomenul maramuresean este parte din identitatea romanilor. In ciuda atractie noului, categorii diverse de public gasesc un punct de legatura si interes in ceea ce insemna Maramures, pentru ca este in noi. Noi cei de acasa suntem maramureseni prin atitudine, prin manifestare, prin traditie, prin evolutia haotica si pestrita a modernului, plini de culori. MARA aduna in actiunile organizate sub acest brand tot ce e mai frumos si spectaculos din acest fenomen, vorbe care trebuiesc spuse, oameni care trebuiesc aratati, muzica ce trebuie ascultata, trairi ce trebuie simtite. Iar asta impreuna, in cadrul unei comunitati care se va dezvolta de la o actiune la alta. Noi maramuresenii suntem deja toti parte din acest fenomen. Nu mai lipseste decat un astfel de proiect care sa ne adune pe toti laolata sa-l celebram si sa ne bucuram de el, sa-l impartim cu cel de langa noi. 
 


Mara va impune un nou standard pe piata manifestarilor majore autohtone. Nu in ultumul rand, Maramuresul este acel loc cu care toti ne mandrim, unde cu totii vrem sa ajungem macar o data in viata, un punct de atractie de reala valoare si o carte de vizita a Romaniei neindeajuns valorificata. Noi spunem ca Mara este evenimentul

“unde timpul are rabdare cu oamenii”, unde Maramuresul are rabdare sa ne adune pe toti sa il descoperim dar totodata unde se deschide catre nou.Nu incercam cliseicul mix de vechi si nou, nu le amestecam de dragul contrastului, ci le lasam sa se desfasoare in pace una langa cealalta, sa isi gaseasca un mod natural de fuziune sau la fel de natural sa se respinga una pe celalta, caci este loc si timp de toate.Pe termen lung, MARA isi propune sa devina un eveniment masiv, asumat de comunitate, perceput ca “al nostru”, crescut pe o baza solida pana la cel mai inalt nivel. Cu un program variat, cuprinzand toate genurile principale de manifestare indoor si outdoor, conventional si atipic, MARA aduce acel “altceva” inca neincercat de publicul romanesc- o oferta mai bogata decat capacitatea unui individ de a experimenta.

evenimente

LET'S DO IT ROMANIA - CONECERT DUCU HOTIMA SI PUNCT ROM

Tara Lapusului s- a alaturat proiectului National Let's Do'it  Romania! si a iessit la curatenie generala. Ziua s-s incheie cu un concert de folk al trupei clujene Punct Rom si Ducu Hotima. Turn Cultural Association, Asociatia Culturala Acces, Esco+, Consiliul Local si Primaria Orasului Targu Lapus, Orizont TV Official, Galaxia Gutenberg si Bu Bu Bookinghouse and Events au oferit posibilitatea de implicare la promovarea Tarii Lapusului prin proiectul MARA.

foto ---> aici

MANSARDA 360 - MARAMURESUL ARHAIC

In 2018 i-am adus la Maramures pe prietenii nostri de la Mansarda 360. Tineri, entuziasti si pasionati de povestile maramurene care trec de munti si vai si care aprind flacari vii in sufletele lor. Au venit si-au inspirat de viul trai al artistilor locali si-au dus cu viu grai mai departe legenda.

Ce ne-a fost dat să trăim într-o săptămână, aş putea descrie cam aşa: scoate totul din priză, du-te la geam, închide ochii și înlocuiește betoanele din cartier cu potecile unui sat pe care îl ai în minte din copilărie. Cerul întunecat adie blând, zăpada îți foșnește sub ghete, felinare licăre din camerele odăilor și te îmbie să pășești în lumea lor. Pășește încet, ai vreme. Aici e ”vreme bugătă”!

Prolog  ----> aici

ȘTEFAN FLORIAN BISZTRICKI: LASA-TE SA TI SE-NTAMPLE

”Primele amintiri ale mele, de când eram mic, se leagă de familie și de comunitate. De exemplu, pe vremea asta, de fapt mai prin ianuarie-februarie, se făceau clăcile de dus gunoiul. Badea Vasilică vecinu’, bădiuca Dumitru, badea Petre-a Babii, badea Niculae de la Sălhă, oameni care aveau cai, vineau să ducă gunoiu’ pă câmp cu săniile.

 

Erau și alte zăpezi p’atuncea, era zăpadă mare și drum de sanie. Venea toată lumea, țin minte, se opreau caii și de la ușa grajdului se încărca gunoiul și se ducea pe câmp unde știa omu’ că samănă. Era ca o sărbătoare. Erau pregătiți caii ăia de vremea clăcilor, care de care mai frumos înstruțați, mai cu cozile împletite. Pe lângă că era treabă de lucru, era vorba de întâlnire și de multă poveste. Eu mă uitam fascinat la cai cum erau de frumoși, cum erau cu țoli (veșminte de sărbătoare) pe ei. Și se strângeau în casă la povești și mai țân minte și pe badea Vasilică și Munteaș Augustin, fratele lu’ bunicu’ din sus, cum povestea și ziceau ”eram ca el (adică de-o seamă cu mine) când…” și de acolo începea povestea.

CATALIN BUDA: MULTI CHEMATI, PUTINI ALESI

”Am avut prima expoziţie, la Piteşti, la 14 ani. Ş-or venit de or luat interviu la cel mai bătrân şi la cel mai tânăr de la expoziţie. Atuncea-mi spuneam „mamă, primul interviu la televiziune”. Amu nu mă mai impresionează chestiile astea. Am meserie domnească. Îi rumeguş, îi mizerie, dar te-ai scuturat şi eşti curat”. Cu acest gând ne-a  întâmpinat zâmbind sculptorul Cătălin Buda, zilele trecute, în atelierul său din Târgu Lăpuș, alături de Seba, fiul său. 

DANIEL LEȘ: ”ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ ALEG SĂ FIU FERICIT”

Maramureşul nu are nevoie de reclamă. Maramureş este! Avem o vorbă la noi aicea: „Am fost şi-om hi (fi)”. Alaltăieri o fost la mine de la televiziune, pentru Centenar şi m-o întrebat „ce spuneţi despre tradiţiile astea din Maramureş şi despre cât de mulţi sunteţi voi aici în bazinul ăsta”. Am răspuns „domnucă dragă, suntem atât de demult, că bunul Dumnăzău când ne-o făcut pe noi aici, pământul încă era hierbinte (fierbinte)”. Şi de acolo tropotita. Nu puteai sta desculţ pe pământ şi atuncea, tropoteai cu picioarele şi s-o inventat tropotita. Astea-s vorbele din bătrâni care ei zic că aici suntem de când îi lumea.

MARTON SIMION VIOREL: SUNT UN SEMĂNĂTOR DE IDEI

”Eu sunt sculptor, nu sunt filosof, nu sunt scriitor. Aș putea să fac jocuri de cuvinte, dar nu mă pricep la asta”. Aș putea să-l contrazic, pentru că printre gesturile și cuvintele sale se ascund taine și pilde bine cioplite de timp, de viață, de experiențe. Este o prezență impozantă, fără să-și propună neapărat asta, dar generoasă și modestă în umbra ”pieilor spânzurate” (vedeți mai jos de ce spun asta) prin casa părinților săi din Maramureș. 

”Într-un fel, sunt un semănător. Îmi semăn ideile. Pe aicea (în jurul casei), împrăștiate. Și le las. Pân’ vor fi gata, vor trece prin niște ierni. Ierni sufletești, altfel nu știu cum să le spun. 

       
        bubu bookinghouse and events                                                                                                                             event and artist management                                                                                
        all rights reserved                                                                                                                                               booking